domingo, 22 de noviembre de 2009

SETMANA D'ACTIVITATS EXTRAORDINÀRIES

Activitat 1:Conferència fer de mestre.

Aquesta conferència va córrer a mans d'Eulàlia Bosch, la qual ens va convidar a reflexionar sobre el concepte fer de mestre. Segons la seva opinió, aquest hauria de ser el títol de tot el que farem. Ens parla de l'ofici relacionant-lo amb tota la població i enmarcant-lo en una ciutat. Sovint, quan pensem en la paraula mestre ens venen al cap els infants, però hem d'anar més enllà i fixar-nos en els detalls. Hem de pensar en els infants que creixen, des d'una relació dinàmica en la qual nosaltres també creixem amb ells. Estan davant nostre per créixer i nosaltres intervenim en aquest creixement. Ens introdueix un aspecte important: l'infant com a estranger, ja que s'ha d'acostumar a una forma de vida que no ha vist mai, ho té tot per fer.
La docència els ajuda a ser algú aquí. En aquesta situació, pren una gran importància la ciutat on viu, creix i es fa gran. En aquest cas tots fem de mestres de tots.
Apendre a viure a la teva ciutat,és apendre a viure a qualsevol ciutat. Si una persona no aconsegueix arrelar on ha nascut no ho podrà fer enlloc.
És per això, que fer de mestre té gran importància, ja que tots els infants passaran per l'escola. El nostre paper consisteix a ajudar-los en la seva pròpia singularitat, vitalitat i força extraordinària davant nostre. Cal que com a mestres siguem capaços de transmetre la confiança que hom sent quan l'acompanyen.
Un aspecte clau que va tractar l'Eulàlia és el fet que en els mapes no apareguin les escoles. Això ha canviat gràcies al Pla Cerdà, en alguns dels seus mapes ja apareixen escoles i centres culturals. És important tenir-ho en compte, ja que ja és hora que l'educació passi a primera plana.
Seguint en la importància de que un mestre conegui la seva ciutat per servir de guia i companyia pels infants que creixen. l'aliment del coneixement és fora i cal sortir a buscar-lo i conèixer els recursos de la nostra ciutat, l'escola és el lloc on hem de tornar i incorporar allò que ens ha sorprès fora.
Partim de la base que els nens són curiosos per necessitat i per tant cal alimentar aquesta curiositat i fer-los forts davant les adversitats.
El gran aliat dels mestres són les arts, perquè és on cultivem la nostra curiositat. Les arts generen el plaer de la observació i la contemplació, obren la porta al coneixement. Cal voler ser savi, no es pot ser ensenyant si no es vol ser savi. Cal posar l'accent en el coneixement. Per tant, la didàctica apareix com a necessaria quan hi ha el desitj de voler entendre. Cal tenir passió pel coneixement per poder ajudar a cada nen a saber quin és el seu lloc.

Activitat 2:Conferència La web 2.0 i l'educació al cibernàrium.

El cibernàrium es situa al Parc Tecnològic de Barcelona. És un centre d'alfabetització digital que ofereix un primer contacte amb les noves tecnologies per tal d'evitar caure en la fractura digital.Es centren en la formació i divulgació de les noves tecnologies amb una xarxa d'equipaments totalment públics i gratuits.
L'objectiu que persegueixen és posar a l'abast de les persones l'accés a les TIC i ensenyar com utilitzar-les des del concepte més bàsic fins al més complex.
El seu model formatiu es distribueix en càpsules de curta durada i amb gran flexibilitat horària. Disposen de dos programes d'activitats amb més de 82 activitats diferents, les quals s'actualitzen cada trimestre.
Trobo que el paper d'aquest centre té gran importància per fomentar entre la població la divulgació tecnològica.
Un cop ens van introduir el centre, van donar lloc a la realització d'un test per valorar els coneixements globals que tenia el grup. Tot seguit vem fer un recorregut per la història de l'escola i la tecnologia, vem veure un vídeo que tractava sobre les dades de la xarxa i finalment es va fer un debat sobre l'importància i l'ús de les TIC.
Personalment, trobo que la tasca d'aquest centre és molt important, ja que hi ha un gran percentatge de la població que pateix analfabetisme digital i gràcies a centres com el cibernàrium falten les escuses per no estar format.

Activitat 4: Casal d'infants al Raval.

En aquesta visita al centre obert del Raval vem poder extreure molta informació sobre la situació del barri i de tots els seus habitants. Fa trenta anys, la meitat de nens no anaven a escola i el barri patia greus mancances. La població patia pobresa, marginació i manca de recursos.
Aquest centre va ser creat amb l'objectiu de protegir els infants. A partir de l'any 1994 comença a generar-se un canvi pel que fa a la situació del barri i des del centre s'encarreguen de persones que pateixen situacions d'alt risc social i exclusió.
Sota la meva perspectiva, trobo que la importància recau en el treball conjunt amb tot el seguit de professionals i voluntaris que lluiten contra els factors de risc.
El treball que es realitza és conjunt i ha de portar a una única situació, el benestar i l'equilibri de l'infant.
Un dels aspectes que em va cridar l'atenció va ser el fet d'implicar-se al màxim fins al punt en que es realitzen cursos i es donen pautes a les mares per tal que treguin tot el seu potencial per tirar endevant. Aquest fet el trobu essencial a l'hora de buscar la millora en la vida social de l'infant. Se'ns dubte donar eines per tal que els pares transformin l'entorn on creixerà el nen.
Com a mestres el que hem de tenir present és la transformació social. Les exclusions comencen a l'escola i ningú vol ser exclòs, és per això que cal treballar en la diversitat, aprendre a tractar-la, ja que aquesta és ´la millor eina per aprendre.

Activitat 6: Museu de la Ciència i la Tècnica.

http://www.mnactec.cat/

No hay comentarios:

Publicar un comentario